Scheldemonden

'De schepen worden groter, de zee steeds kleiner'

Scheldemonden - 19 mei 2022

„Kongo Star, Kongo Star, this is Traffic Centre Steenbank. Over.” De radio-oproep komt van het Nederlandse loodsvaartuig Polaris en is gericht aan een chemicaliëntankertje dat voor de Zeeuwse kust uit het noorden komt, onder een blauwe lucht en over een groene zee met schuimkoppen, bestemming Antwerpen.

‘Verkeerscentrum’ Steenbank is een ruitvormig symbool op de zeekaart, 25 kilometer ten noordwesten van het puntje van Walcheren. Daar, vanaf het land gezien achter de horizon, ligt de ‘kruispost’ van het loodsvaartuig dat 24/7 inkomende zeeschepen van een loods voorziet. Met zijn kennis van getij, stroming, ondieptes en betonning begeleidt de loods zo’n schip naar Vlissingen of nog verder de Westerschelde op, naar Antwerpen met zijn raffinaderijen en container-overslagen.

Lees het artikel ‘De schepen worden groter, de zee steeds kleiner’ verder op NRC.nl of download hier het pdf-bestand.